Vecka 35

Publicerat: 2011-11-29 Kl: 04:45:15 | I kategori: Graviditeten | 0 kommentarer


Barnet
Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt, väger ca 2 600 gram och ökar nu snabbt i vikt - 200-250 g i veckan.
Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme.

Mamma

Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Du har ökat minst elva till tretton kilo. Och nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka.
Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande bör du prata med din barnmorska. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen.Förutom att det vanligtvis är väldigt jobbigt att "bara" vara höggravid så har jag nu haft en ordentlig förkylning i snart 2 veckor. Som vi dessutom nu misstänker kan vara lunginflamation. Imorgon får vi höra vad läkarn säger. Tills dess håller vi tummarna!!

Hostandet gör att förvärkarna nu hör till en stor del av min vardag.
Livet är inte lätt utan sömn och normal andning, ganska grundläggande saker för att orka leva. Men efter denna vecka går jag äntligen hem på havandeskapspenning. *peppar, peppar*

Annars sparkar Ida på ganska vilt fortfarande och hickan kommer även den lite då och då. Hon växer som hon ska, som sagt följer hon kurvan precis på pricken och nog märks det att hon lägger på sig fort nu. Nästan så det ibland känns som om jag blivit framtung..Folk har dessutom börjat påpeka att jag fått ett mer vaggande gångsätt. Tror det även kan ha att göra med att ryggen börjat säga ifrån igen..

Har lite svårt att inse att det bara är några få veckor kvar, känns lite overkligt att hon snart är här våran lilla prinsessa.
Knappt 5 veckor till beräknad fullgången tid dock har jag lovat bror att börja krystandet tidigare så han hinner träffa henne innan han bosätter sig i Barcelona. Så profylaxkursen imorgon kommer väl till pass :D

1:a Adventsmiddag

Publicerat: 2011-11-27 Kl: 19:43:22 | I kategori: Vad blir det för mat? | 0 kommentarer


Toastskagen m. avocado

Fylld lövbiff med klyftpotatis & vitlökssmör


1:a Advent

Publicerat: 2011-11-27 Kl: 05:31:00 | I kategori: Våran vardag | 0 kommentarerVIKTigt

Publicerat: 2011-11-26 Kl: 21:02:00 | I kategori: Graviditeten | 2 kommentarer


Den senaste tiden har jag börjat se så många smala människor överallt.

Jag funderar på om det beror på att folk i allmänhet har blivit mindre, eller om det är jag som har blivit en liten tjockis? ;)

 

Det sista känns nog mest troligt då jag även fick en smärre chock när jag gick bakåt i bloggarkivet och kikade på bilder tagna strax innan eller precis i början av graviditeten. Så smal jag var!!

 

Kommer jag någonsin att se ut sådär igen? Just nu med elva extrakilon på kroppen så känns det ganska långt borta.

Okej att magen växer, det är ju inge konstigt..MEN jag har på senaste tiden börjat samla på mig massa på rumpan och låren, vilket inte känns lika okej..vi har ju dessutom ett tag kvar..

Det ska bli spännande att se hur mycket mer jag kommer att gå upp i vikt. Lillprinsessan väger ju än så länge bara lite över två kilo..


En fullgången graviditet väger ungefär såhär:

* Vid födseln väger en bebis ca 3,3kg.
* Moderkakan, som ger näring till bebisen, väger 0,7kg.
* Fostervattnet, som skyddar bebisen, väger ca 0,8kg.
* Livmodernsmuskler växer dramatiskt och lägger till ca 0,9kg.
* Din blodvolym ökar, vilket ger 1,2kg.
* Du har extra vätska i kroppen, vilket lägger till 1,2kg.
* Bröstens ökade storlek lägger till 0,4kg.
* Dessutom lagrar du fett, ca 4kg, för att ha energi till amningen

Summa: 12,5kg

 

 


Kontroll

Publicerat: 2011-11-25 Kl: 11:45:22 | I kategori: Graviditeten | 0 kommentarer


Efter senaste barnmorskebesöket konstaterade våran barnmorska att vi kanske skulle skriva ut och rama in våran journal/kurva av ida, sätta upp och visa hur den optimala graviditeten ser ut. För såklart, även denna vecka fortsätter hon att följa kurvan EXAKT.


v.25  -ljud 140 Sfmått → 23
v.29  -ljud 136 Sfmått 28
v.32  -ljud 146 Sfmått 30
v.34  -ljud 150 Sfmått 31


Vecka 34

Publicerat: 2011-11-22 Kl: 17:52:00 | I kategori: Graviditeten | 2 kommentarer


Ja då har vi alltså passerat ännu en graviditetsvecka och jag hinner inte fatta någonting..

Har dragit på mig en ordentlig förkylning som såklart driver mig till vansinne.
Hostar snart lugnorna ur mig och de få stackars magmuskler jag har kvar har gett upp..
Förvärkarna har blivit allt värre och oron har börjat smyga sig på..Oron och verkligheten att det faktiskt närmar sig nu.
Eller så är det lilla Idas sätt att påpeka för mamma att jag ska lugna ner mig (Om man ska tro pappa Hans)

Jaa, som sagt så går tiden hiskiligt fort nu.
Det är tuuusen saker att fixa innan jag kan gå hem på ledighet och jag hinner inte alls med mig.
Försöker förbereda för att allt ska flyta på men det går inge bra alls..
Igår, för 3:e gången, hamnade vi på ruta ett igen..så nu har vi fortfarande ingen som tar över efter mig.

Men efter kvällens möte och morgondagens nya test kanske det tillslut börjar lösa sig. *peppar peppar*
Det återstår att se imorgon.Här kommer en liten bild från förra veckans ultraljud.
Bilden är tagen rakt framifrån och ni kan snett till höger se lilla Idas nästipp
och gapande mun..Till vänster, upptill på bilden kan ni se henne peka med
sitt långa pekfinger in mot munnen.


Packa

Publicerat: 2011-11-19 Kl: 11:42:00 | I kategori: Graviditeten | 3 kommentarer


Gick igenom förslaget på packningslistan från Sundsvalls förlossning härom kvällen och efter den ökade mängden förvärkar och påpekande från omgivning kanske det är dags att börja packa ihop den omtalade väskan.
Jag får väl packa den och ställa den i hallen, spelar ju ingen roll om den står där i 7 veckor. Går att lyfta på när man dammsuger. Och TÄNK om vi måste riva tag i den alldeles snart. Kan hända!

Men jag har ingen bra BB-väska. Alla väskor som jag sett här hemma är antingen stora som hockeytrunkar eller alldeles för små. Måste leta reda på en...


Så efter att ha strukit lite från orginal packlista och lagt till lite egna saker så börjar iaf listan bli färdig.. Det är en start. Något ni tycker jag missar?
Till förlossningen

o Förlossningplan/brev
o Leg och patientbricka
o Mat och dryck
o Vattenflaska
o Massageolja
o Lypsyl

Till mig
o Tofflor
o Mysdress
o Amnings BH
o Hygienartiklar
o Mjukt toapapper
o Amningsinlägg
o Kläder att åka hem i

Till Hans
o Kläder
o Hygienartiklar

Till Ida
o Bilbarnstol
o Bodys
o Strumpor
o Byxor
o Pyjamas
o Mössa
o Filt/snuttis
o Napp
o Overall

Övrigt
o Dator
o Kamera
o Mobiler + Laddare

Edit: Amningsinlägg,mjukt toapapper & Lypsyl är nu tillagt efter råd från erfarna mammor.
Och blöjor ströks från listan då det verkar som de flesta BB tillgodoser med det.

Vecka 33

Publicerat: 2011-11-15 Kl: 04:00:00 | I kategori: Graviditeten | 0 kommentarer


Förutom att gråta, så kan Ida göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kanNu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livmodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig.

Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen
; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå
, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

 

  

Mina tankar om denna vecka..


Valt en förlossningsposition - Enligt barnmorskan hade hon redan vid senaste besöket lagt sig med huvudet neråt och på fredag kommer vi få se om hon är fixerad nu.

 

För på fredag väntar nämligen ännu ett ultraljud. Vi ska se hur moderkakan ligger för att besluta om ett eventuellt kejsarsnitt.


Livmodern trycker på urinblåsan. Jomenvisst! Det kan jag intyga! Toalettbesöken blir allt tätare, varesig jag jag minskar drickandet eller ej. Börjar bli lite besvärligt när man är ute på ärenden och inte alltid har tillgång till toalett.


Ögonen blå nu alltså? Jag tror hennes ögonfärg sannolikt kommer att fortsätta i den blåa skalan även sedan, eftersom både jag & Hans har blågröna ögon. Hon lär även ärva våra ljusa hårpigment och därmed bli en riktigt barbieprinsessan ;)

 

 

Tackgodegud inga senadrag den senaste tiden.

 

Föräldragruppsträff nr 1 avklarat och därmed även massa amningssnack. Nr 2 väntar på torsdag då det kommer surras förlossningsfunderingar.


♪ Åt & drack

Publicerat: 2011-11-13 Kl: 22:26:08 | I kategori: Våran vardag | 0 kommentarer


Och vi åt och drack, och vi drack och åt... 

Ja,det sammanfattar våran helg ganska bra.
Man skulle kunna säga att det i stortsett är allt vi gjort denna helgen..förutom att jag kämpat mig igenom en jobbhelg då såklart.
Min förövrigt sista jobbhelg på eeeevigheter dessutom - jag har nämligen idag beslutat att min sista arbetsdag på ett tag framöver blir den 30:e November.


Mat vareja.. i fredags var jag och älskligen på royal och avnjöt god mat, mycket nöjd.
Lördagen blev det gudomliga trerätters hos mamma & anders, likaså där, en supernöjd donna(som vanligt)..för att inte tala om supermätt!!
Och söndag då, farsdag och uppdukad middagsbjudning hos pappa & marina.Nu har jag nyss gått igenom ännu en pappkasse med bebiskläder som vänliga själar kommit till oss med.
Och in i garderoben hamnade även en minivariant av en landslagströja till ida som vi fick med oss hem ikväll från pappa - morfar markus vill såklart att hon ska bli en fotbollsdiva.


Ja, nog blir Ida bortskämd innan hon ens har kommit ut.
Såå efterlängtad!!!


Nu går jag och lägger mig. Ida är pigg där inne. Idas mamma är trött här ute.


Kurvan

Publicerat: 2011-11-13 Kl: 06:00:00 | I kategori: Graviditeten | 0 kommentarerBeställningar går ut

Publicerat: 2011-11-12 Kl: 13:33:27 | I kategori: Våran vardag | 1 kommentarer


A house is not a home without a dog         Det här köket är kryddat med Kärlek (kanel)


Kvar på strecket

Publicerat: 2011-11-10 Kl: 19:18:26 | I kategori: Graviditeten | 1 kommentarer


MVC besök idag igen:

v.25  ♥-ljud
140 Sfmått → 23
v.29  ♥-ljud 136 Sfmått 28
v.32 ♥-ljud 146 Sfmått 30


Så även föräldragruppsträffen avklarad.


För er som inte har superkoll på vad alla siffror och bokstäver betyder så kan jag berätta att lilla Ida fortsätter att ligga exakt(!) på genomsnittskurvan och hjärtat slår perfekt.

Hon ligger nu även med huvudet neråt.
Pappa Hans fick känna hur huvudetsform var och att det fortfarande var rörligt och därmed inte fixerat än.
Så vi ska inte ropa hej..Vi får vänta till fredag då vi ska få göra ultraljud igen ;)

Idag firade vi att det bara är max 60 dagar kvar till födelse.
Så prinsessan fick en mysig kissemiss dräkt idag.
Den var så suuupergullig! En rosa svans har den, morrhår på sidorna, rosa öron samt tassavtryck under fossingarna. Den gick ju inte att låta bli!!

Nu har vi snart 3 kissebebisar här hemma
matväg

Publicerat: 2011-11-10 Kl: 11:08:00 | I kategori: Graviditeten | 0 kommentarerMer tavlor

Publicerat: 2011-11-09 Kl: 21:55:47 | I kategori: Våran vardag | 5 kommentarer


1. 2.

1.
Dröm om morgondagen, Minns gårdagen, Lev idag. 
2. A house is made of wood and stone but only love can make a home.


Här drömmer en Prins/Prinsessa


Vecka 32

Publicerat: 2011-11-08 Kl: 06:30:00 | I kategori: Graviditeten | 2 kommentarer 

Du ökar nu i vikt, snabbare än i något annat skede av graviditeten. Kanske förvånas du över hur stor din mage kan bli. Snart har livmodern intagit det högsta läget som den kommer att ha, ungefär 12cm ovanför din navel.

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten. Har du anmält dig till en förlossningskurs? Fråga barnmorskan. Hon kan informera dig om var, när och hur.

Barnet är nu ca 29 cm från huvud till stjärt (42 topp till tå)och väger omkring 2 kg. Skulle det födas nu kan det klara sig i kuvös. Kuvös behövs bland annat för att underhudsfettet ännu inte är utvecklat. Nu fungerar barnets fem sinnen och hon eller han kan också vrida på huvudet. Alla inre organ fortsätter att mogna, tånaglarna är färdiga och huvudhåret fortsätter att växa. Barnet sover ca 90-95% av tiden - men under de vakna perioderna tränar den på att öppna och stänga sina ögon.
Andningslektioner pågår hela tiden
för att stärka lungorna och få dem att mogna. Relativt ny forskning visar att andningsövningarna även stimulerar lungorna att tillverka ett ytaktivt medel, som behövs för att lungorna skall utvecklas på rätt sätt.
Fostret reagerar på ljuset som kommer igenom livmoderväggen. Ibland sträcker det sig efter ljuset eller följer det med ögonen

Hur är det då för mig?
Förvärkar..
Dom har jag ju fått dras med sen några veckor tillbaka redan.
Men efter tillsägelse om lugnare tempo så minskade dom och jag märker nu hur jag oftast bara får dom vi ansträngande sysslor och då saktar jag ner och de avtar ganska snabbt.
Vikten?
Jaa..nog ökar både vikt och storlek i en hiskelig fart nu. +10kg visar vågen, ganska precis utefter planen.

Barnet sömn
90-95%? Nej jag tror inte hon vet vad sova är faktiskt! Tycker hon snurrar och vrider sig mest hela tiden.
Men det kan ju vara att hon har livliga drömmar också. :)

Förlossningskurs?
Ja, vi har anmält oss till profylaxkurs. Den 30/11 ska vi andas på för fullt :)

Annars då..
Jaa, som sagt, börjar bli riktigt stor och tung, stor som globen faktiskt men jag kämpar på fortfarande på jobbet men promenaderna har jag nu lagt på hyllan då även dom ger obehagliga förvärkar och sammandragningar.

Lilla ida har dessutom börjat hicka väldigt mycket i magen, vilket är en ganska lustig känsla men helt vanligt - Lungorna är nämligen färdiga och hon ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, vilket ger hickan.

Har haft några fler ordentliga senadrag i benen igen också, sådär så jag skriker och grinar till Hans kommer. Ursch..det är riktigt hemskt!

Har även haft växtvärks känsla i magen så hon speedar nog upp nu och förbereder sig för mätning hos barnmorskan på torsdag.
Våra föräldragruppsträffar startar dessutom på torsdag, spännande att se vilka fler som är med!!Budskapstavlor

Publicerat: 2011-11-06 Kl: 16:16:20 | I kategori: | 3 kommentarer


Påbörjat en ny hobby. Tagit fram min kreativa & konstnärliga ådra.


Så här får ni följ med mig in i verkstaden och titta på mina egentillverkade budskapstavlor.

Family is what happens when two people fall in love
Life is not measured by the breaths you take but by the moments that take your breath awayTänkte att det kan vara en bra sysselsättning nu under graviditets & föräldraledigheten.
Målandet är dessutom väldigt avslappnande och rogivande och ger mig en möjlighet att få inreda hemmet precis som jag vill..
Vill du också ha en egendesignad tavla så är du välkommen att göra en beställning.

Maila önskemål till mig på: aggerydsandra@hotmail.com


Priserna kommer att ligga mellan 199-299:- Beroende på storlek,önskemål och extra detaljer..Texter

Publicerat: 2011-11-06 Kl: 15:00:00 | I kategori: | 1 kommentarer


FÖRSLAG PÅ BUDSKAP TILL TAVLOR

Family is what happens when two people fall in love (Finns bildexempel)

Life is not measured by the breaths you take
but, by the moments that take you breath away (Finns bildexempel)

Dröm
om morgondagen
Minns gårdagen
Lev idag

Lär dig livets stora gåta
Älska, glömma & förlåta

Love you yesterday
Love you still
Always have, always will

Det här köket är kryddat med kärlek

A house is not a home without a dog

Hem ljuva hem

We/I made a wish and you came true

Welcome

Two hearts
one Love

Home is where our story begins

Dammtussar under sängen
är änglarnas små tofflor

Bästa vänner är som stjärnor
Du ser dem inte alltid
men du vet att dom
alltid finns där

Together we make a family

Always on my mind
Forever in my heart

Här drömmer en Prins/Prinsessa

Rullar fram

Publicerat: 2011-11-06 Kl: 10:24:29 | I kategori: Graviditeten | 1 kommentarer


Tiden verkligen försvinner i rask takt!
Vecka för vecka byts ut innan jag ens hinner fundera över vad som händer.
Nu är det söndag och vecka 31 lider mot sitt slut.
Vi välkomnar vecka 32 och allt vad den har att ge.


Såklart!! :(

Publicerat: 2011-11-04 Kl: 21:47:48 | I kategori: Våran vardag | 1 kommentarer


Baaara för att jag inte får njuta av glöggfesten i år
så kommer dom såklart med årtiondets bästa
påfund - kaffeglögg!
Det är nästan lite så att jag vill dö men det kunde ju ha varit värre..
Om årets glögg blivit lakritsglögg, då hade jag hängt mig direkt!Lasse

Publicerat: 2011-11-02 Kl: 20:02:00 | I kategori: Vad blir det för mat? | 0 kommentarer


Ett lass kommer lastat med Lasagne


Bow

Publicerat: 2011-11-02 Kl: 06:43:00 | I kategori: Graviditeten | 0 kommentarerVecka 31

Publicerat: 2011-11-01 Kl: 20:05:11 | I kategori: Graviditeten | 1 kommentarer


Idag går jag in i vecka 31. Har sagt det förr och säger det igen..Tiden rusar förbi!


Kanske börjar du bli något glömsk. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn. Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. Det kan vara bra att veta: Hur andfådd du än känner dig får barnet tillräckligt med syre.

Barnet är ca 28 cm långt från huvud till stjärt (40 cm till tå ) och vikten ungefär 1,8 kg. Generellt har barnets kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt. Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnets ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Barnet stänger ögonlocken när det är passivt och sover.

Många har redan hår på huvudet som kan ha vuxit upp till två centimeter. Barnet har fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan.Hur är det då för mig?
Foglossningen sitter i. Det gör så fruktansvärt ont i skrevet och ljumskarna så jag skulle kunna gråta flera ggr per dag. Dock får jag väl vara nöjd med att det "bara" är så och att det inte är så illa att jag inte ens kan gå iaf. För promenerande försöker jag fortsätta lite lätt med.

Bebis livar omkring som vanligt. Gör volter och sparkar. Just nu verkar hon möblera om där inne, hon tycker nämligen att det är kul att trycka sig ut mot mina högra revben. Känns ungefär som om hon tar spjärn med fötterna och pressar ut revebenen.
Är inte alls speciellt skönt men vad ska man göra?

Graviditetspenningen är beslutad och jag är beviljad full tid from 10 november till 29 december. Men jag ska faktiskt försöka härda ut på jobbet så länge jag känner att jag klarar det. Man blir ju inte rik av att leva på gravpenningen direkt..RSS 2.0