Vecka 33

Publicerat: 2011-11-15 Kl: 04:00:00 | I kategori: Graviditeten


Förutom att gråta, så kan Ida göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kanNu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livmodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig.

Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen
; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå
, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

 

  

Mina tankar om denna vecka..


Valt en förlossningsposition - Enligt barnmorskan hade hon redan vid senaste besöket lagt sig med huvudet neråt och på fredag kommer vi få se om hon är fixerad nu.

 

För på fredag väntar nämligen ännu ett ultraljud. Vi ska se hur moderkakan ligger för att besluta om ett eventuellt kejsarsnitt.


Livmodern trycker på urinblåsan. Jomenvisst! Det kan jag intyga! Toalettbesöken blir allt tätare, varesig jag jag minskar drickandet eller ej. Börjar bli lite besvärligt när man är ute på ärenden och inte alltid har tillgång till toalett.


Ögonen blå nu alltså? Jag tror hennes ögonfärg sannolikt kommer att fortsätta i den blåa skalan även sedan, eftersom både jag & Hans har blågröna ögon. Hon lär även ärva våra ljusa hårpigment och därmed bli en riktigt barbieprinsessan ;)

 

 

Tackgodegud inga senadrag den senaste tiden.

 

Föräldragruppsträff nr 1 avklarat och därmed även massa amningssnack. Nr 2 väntar på torsdag då det kommer surras förlossningsfunderingar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0