Kisspaus

Publicerat: 2011-09-30 Kl: 20:03:00 | I kategori: Graviditeten | 1 kommentarer


Inledde dagen med att sova ut ordentligt. Nu när kisspauserna avbryter min sömn allt mer är det ganska skönt när man får ligga kvar på morgonsidan.
Fick avnjuta grillbuffe till lunch med älsklingen,mathias & mats innan jag intog min så välbehövliga friday dos(fredag till ära)

Därefter kom de efterlängtade men så länge oroväckande beskedet att vi blir fortsatt dubbelbemannad iaf en månad till, vilket gör att jag äntligen kan slappna av lite och andas ut. Tack gode gud(!!) säger prinsessan men framförallt min onda rygg som annars hade gett upp på direkten. Tusenfallt himla värdefullt att få lite avlastning med lyften!!

Nu sitter vi mätt och belåten efter att ha blivit serverad middag hos mormor&morfar. Men lite chips och dipp slinker nog ner till idoltittandet.

Ombyggnad pågår..

Publicerat: 2011-09-29 Kl: 23:05:13 | I kategori: Våran vardag | 2 kommentarer


..ursäkta stöket! Välkommen tillbaka om en stund!

Nyheter i garderoben

Publicerat: 2011-09-28 Kl: 10:09:00 | I kategori: Graviditeten | 0 kommentarer
1. Inreda&sånt hade 50% på SIAKIDS så självklart blev det en bokstavsrad med prinsessa

2. Olika nyanser av rosa bodys från CUBUS

3. Rosa kofta från HM

4. Rosa boots i mocka från HM

5. Vinteroverall från Lindex

6. Stilrent & vackert presentset från moster Emelie

7. Jeansklänning från Kappahl


Höstpromenixar

Publicerat: 2011-09-27 Kl: 19:48:20 | I kategori: Våran vardag | 0 kommentarer


I motsats till de senaste veckornas regn, rusk och mörker har denna tisdag bjudit på ett helt fantastiskt höstväder med sol och hög frisk luft. Det är så här jag vill ha mina höstar tillsammans med färgsprakande trädkronor, lovely!


Vecka 26

Publicerat: 2011-09-27 Kl: 16:32:00 | I kategori: Graviditeten | 0 kommentarer


Du kan få graviditetsstrimmor. Dessa strimmor uppstår på grund av att huden sträcks ut för fort. Tre av fem kvinnor drabbas av detta.

Din livmoder känns ungefär 6 cm ovanför naveln.

Musklerna i bäckenbotten börjar tänjas ut vilket gör att du kan kissa på dig då du hostar eller skrattar. Börja med knipövningar av bäckenbottens muskulatur! Be din barnmorska om hjälp!

Barnmorskan lyssnar alltid på barnets hjärtat och räknar hjärtslagen, numera med doptone. Det gör att både du och blivande pappan själv kan höra hjärtljuden.

I vecka 26-27 slår barnets hjärta i medeltal omkring 170 slag per minut.? I vecka 38-40 slår barnets hjärta i medeltal omkring 130 slag per minut, vilket således beror på olika tidpunkter för utvecklingen av olika nervsystem. Skillnaden mellan olika barn är stor.

Du blir mer och mer medveten om ditt barns personlighet. Är det en lugn och sömnig liten krabat du bär på eller är det en vilde?


I vecka 26 är medelkroppslängden 35 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 900 gr. Huvudets omkrets är nästan 25 cm.

Ögonlock och ögonfransar är mycket väl utvecklade. Fingrarnas naglar är välutvecklade men ännu finns det inga naglar på tårna. Armar och ben får sina slutgiltiga proportioner.

Fostrets ögon har hittills varit stängda för att näthinnan ska kunna utvecklas men nu öppnas de och fostret börjar blinka. Ögonfransarna växer och det gör även håret på huvudet. Vener syns genom huden som fortfarande ser skrynklig ut. Huden omvandlas allt mer från genomskinlig till ogenomskinlig.

Om du trodde att livmodern var en tyst plats får du tänka om. Ljudnivån i magen kan nå upp till 80 decibel, vilket motsvarar en stökig stadsmiljö. Barnet lyssnar på mammans röst och omgivningens ljud. Det hör också ljud som nysningar, hjärtslag, bubbel från magen och blodet som susar.

Ditt barns hicka uppfattar du som små rytmiska kittlingar.


Nu kan du få din nattsömn störd. Barnet har vuxit och kan ge värk i ryggen hos den blivande mamman, det blir jobbigt att hitta en skön sovställning. Hjälp henne att använda kuddar på lämpliga ställen till exempel mellan knäna då hon ligger på sidan. Prova er fram!


Köket

Publicerat: 2011-09-26 Kl: 20:42:24 | I kategori: Våran vardag | 1 kommentarer


Nu har jag lovat på tok för länge att visa hur det blev i köket efter renoveringen. Så länge att jag får skämmas...
Så jag letade nyss fram de bilder jag tog när vi i princip var helt färdig och av dessa får ni försöka utläsa hur det ungefär ser ut.
För grundligare titt får ni göra ett besök.


Inte apelsiner eller choklad

Publicerat: 2011-09-26 Kl: 13:10:02 | I kategori: Graviditeten | 2 kommentarer


Trodde gravidhormonerna spelade mig ett rejält spratt när jag plötsligt fick en enorm(!!) längtan efter fläskkorv och potatis. Nu mer än en vecka senare måste jag ge med mig..

Prinsessans önskan, min lag -  Så lunchen idag såg ut på detta vis:

 

 

Mer vanligt är det väl att man längtar efter apelsiner eller choklad..
Nån fler som haft nå tokiga "cravings"?Edit:
För att tydliggöra anonyms funderingar hur jag nu vet att detta har med gravidhormonerna att göra och inte bara är nått "vanligt" sug, så betonar jag hur jag i vanliga fall verkligen hatar och aldrig skulle komma på tanken att äta denna mat för några månader sedan. Och ett vanligt sug går inte att jämföra med hur min kropp helt plötsligt skriker efter denna specifika mat.

På plats

Publicerat: 2011-09-25 Kl: 20:44:00 | I kategori: Våran vardag | 1 kommentarer


Då var Friday & Janne på plats i nytt hem, kommer bli toppen! :)
Vi har precis fått mat i magen och ska faktiskt hoppa i säng.
Det är två slagna hjältar efter en hård helg som säger godnatt och välkommnar graviditetsvecka 26 med allt den har att ge.

Tjii fick ni

Publicerat: 2011-09-25 Kl: 13:31:58 | I kategori: Graviditeten | 0 kommentarer


Har ju glömt att ge er update från besöket hos barnmorskan i torsdags..

Trots att lillpyret knappt kunde ligga stilla en sekund så var det inte minsta svårt att höra hjärtljuden tydligt och bra!
140 slag per minut låg dom på.


Vi fick även mäta magen, SF-måttet var på dryga 23 cm vilket placerar mig som en riktig medelsvensson.
På pricken på linjelkurvan.

Där fick ni alla viktigpettrar med pekpinnar som påstår att min mage inte alls växer och att jag måste lägga på mig mer!!
Jag har till och med lagt på mig nästan 1kg mer än vad min viktberäkning säger att jag ska:


Alla värden var dessutom på topp.
Levaxinet, sockret och järnvärdet kunde inte vara mycket bättre.

Himla bra värden för att vara tjej och i min ålder tillochmed. Vilket låter himla skönt! Jag sköter mig med andra ord :)Pannkakstorsdag

Publicerat: 2011-09-22 Kl: 19:16:00 | I kategori: Vad blir det för mat? | 0 kommentarerMango&passions favorit

Publicerat: 2011-09-22 Kl: 13:34:38 | I kategori: Våran vardag | 0 kommentarer


mms_img22259 (MMS)

Efter barnmorskebesöket, som gick bättre än bra, myser jag nu ner mig i soffan på kontoret med filt och nya cravingsdrycken.


Jooooordskalv

Publicerat: 2011-09-20 Kl: 18:07:00 | I kategori: Graviditeten | 1 kommentarerIkväll sparkas & boxas prinsessan så rejält att hela magen rör sig som ett ordentligt jordskalv.
Vi börjar undra om hon försöker komma ut redan nu?
Vi har suttit i en evighet och bara tittat på rörelserna som för oss är heeelt sagolika!!
Det går inte att beskriva lycko & kärleks känslorna som sprudlar.


Ska komma ihåg att filma nästa gång så ska ni få se den fantastiska akrobatiken hon gör.


Vecka 25

Publicerat: 2011-09-20 Kl: 06:39:24 | I kategori: Graviditeten | 2 kommentarer


Allt eftersom magen växer och blir tyngre kan du få ont i ryggen, kramp i benen och känna ett tryck emot bäckenet.


Från och med denna vecka följer din barnmorska livmoderns tillväxt genom att mäta avståndet från blygdbenet till livmoderns högsta punkt, symfys-fundus-måttet (förkortas i din journal SF-mått). Måtten kryssas in på en kurva i din journal, man får ett så kallat gravidogram.

I denna vecka är SF omkring 23 cm. Det skiljer en hel del kvinnor emellan och en mätning säger väldigt lite. Det är ökningen av upprepade mätningar som ger en god uppfattning av barnets tillvät

 


I vecka 25 är medelkroppslängden 33 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 800 gr. Huvudets omkrets är 23 cm. Den snabba tillväxten avtar.

 

Hjärnan växer och utvecklas i jämn takt. Den är under hela graviditeten känslig för och kan skadas av gifter, till exempel alkohol och andra droger.

Till för tidig förlossning, prematur, räknas alla som föder före 37 fullgångna veckor. En normal graviditet är 40 fullgångna veckor.

Överlevnaden hos mycket för tidigt födda barn, det vill säga under 28 fullgångna veckor har förbättrats radikalt under de senaste åren. Idag räknar man med att gränsen för att barnet ska kunna överleva utanför livmodern ligger mellan 22-23 fullgångna veckor. Därefter ökar chansen för barnet att överleva för varje dag och dramatiskt från vecka till vecka.


Om ni inte gjort det tidigare, anmäl er till en föräldragrupg, de brukar börja någon gång mellan vecka 20-30. Ni anmäler er på mödravårdcentralen. Att träffas i grupp ger ett bra stöd. Den ger dig som blivande pappa hjälp att förstå din roll vid förlossningen. På många platser finns det även pappagrupper.

Kontroller och undersökningar

Det är dags för nästa besök hos barnmorskan. Hon kontrollerar hur livmodern och barnet växer. Med ett måttband mäter hon symfys-fundus-måttet. Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck, din urin och ditt blodvärde.


Vilt

Publicerat: 2011-09-19 Kl: 20:58:08 | I kategori: Vad blir det för mat? | 0 kommentarerÄlgfärsmuffins med bacon och ostkräm

D

Sviss

Publicerat: 2011-09-18 Kl: 12:03:41 | I kategori: Våran vardag | 0 kommentarer


 

Igår blev det tacokväll med favvobrudarna och respektive..

Vi avslutade med marängsviss och därefter bio.

 


 


Prinsessans nya vinterdojjor

Publicerat: 2011-09-13 Kl: 16:03:44 | I kategori: Våran vardag | 1 kommentarer


mms_img51541 (MMS)

Prinsessans nya vinterdojjor


Vecka 24

Publicerat: 2011-09-12 Kl: 22:11:00 | I kategori: Graviditeten | 0 kommentarer


Barnet
Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.

Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.

Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 700 gram.


Mamma

Din livmoder har växt så att den når över naveln. Nu kan du känna hur det spänner och trycker ju mer magen växer. Du kan få en del krämpor som halsbränna, ryggont och ont i benen. Du kanske också måste gå och kissa oftare. Många drömmer livliga drömmar nu. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor. Dina bröst har blivit större och du behöver säkert större BH med bra axelband. Kanske har du uppmärsammat att vätska kan sippra fram ur brösten. Brösten förbereder sig för sin kommande funktion, mjölkproduktionen. Varje bröst kan öka 200-400 gram men det är mycket individuellt.

Amning

Redan nu kan du förbereda dig inför amningen genom att skaffa dig information, läsa, prata med barnmorskan och kvinnor i din närhet om deras amningar samt andra kvinnor med erfarenhet av amning. Din partner kan också behöva kunskap och förståelse för vad amning innebär. Har du själv erfarenhet av en komplicerad amning eller att amning inte fungerat kan du prata med din barnmorska eller amningsmottagningen på det sjukhus du ska föda för att göra en amningsplan. Med modersmjölken får barnet all den näring som det behöver föra att växa och utvecklas de första 6 månaderna. Amningen ger också barnet närhet, kärlek och trygghet. Den nära kontakten som amningen innebär främjar anknytningen mellan dig och ditt barn.

Pappa/partner
Nu kan du nog känna fostrets aktivitet utanpå magen. Kvinnan kan känna buffar och sparkar betydligt tidigare. Du får ha tålamod. Det är vanligt att rörelserna avtar så fort man lägger handen på magen. Man gör sig gärna en bild av hur bebisen ligger, men det är svårt att känna fram den bilden om man inte är proffs. Det kan visa sig att det du trott vara huvudet i själva verket är rumpan. Barnmorskor kan sin sak och kan visa hur barnet ligger om ni är nyfikna.

Sparlåga

Publicerat: 2011-09-12 Kl: 19:28:27 | I kategori: Våran vardag | 0 kommentarer


Måndag igen, det var denna helg. Tusen tack för alla gratulationer,presenter och blommor som vräkt in.

Idag har jag inte gjort många knop. Har haft mer spännande dagar i mitt liv måste jag erkänna. Har gått lite på sparlåga hela dagen. Ryggen har inte tillåtit mycket annat.

Imorgon är det utbildning som väntar, tankens kraft är stor och jag försöker just nu intala rygguslingen samma sak.
Blir inte aldeless lätt att sitta stilla på en stol flera timmar men det får så lov.


Nu blir det en stor varm kopp med mitt nya lakrits/citron te och soffan resten av kvällen.

Varmt

Publicerat: 2011-09-08 Kl: 20:44:13 | I kategori: Våran vardag | 0 kommentarerÄlsklingens födelsedagspresent går varm här hemma.


Franskt

Publicerat: 2011-09-05 Kl: 19:33:48 | I kategori: Vad blir det för mat? | 0 kommentarerFödelsedagsbarnet bestämmer och då blir det gratinerad löksoppa till middag.

 


GRATTIS ÄLSKLING

Publicerat: 2011-09-05 Kl: 06:38:39 | I kategori: Våran vardag | 0 kommentarerFrukost på sängen, paket och massa pussar till älskligen som idag blir 29 år.GRAAAATTIS BABY FRÅN MIG & PRINSESSAN!


Häftigt!

Publicerat: 2011-09-02 Kl: 22:44:17 | I kategori: Graviditeten | 0 kommentarer♥ Ikväll fick pappa Hans känna prinsessans sparkar för första gången! ♥


RSS 2.0